نبشی و ناودانی، تفاوت و کاربردها

 

نبشی و ناودانی دو محصول پر کاربرد در دنیای ساخت و ساز ها هستند. شباهت این دو در کاربرد شان است. حتی تا حد زیادی قیمت های مشابهی دارند. ولی همانطور که در ادامه این مقاله میبینیم تفاوت هایی باهم دارند. برای آشنایی بیشتر با نبشی و ناودانی و کاربردهایشان با ما همراه باشید

 

 

 

نبشی چیست؟

نوعی از پروفیل باز به شکل  U یا V نبشی یا گوشه نامیده میشود. معمولا نبشی ها از فولاد کربنی یا فولاد با درصد آلیاژ پایین ساخته میشوند.  نبشی های فولادی که به روش نورد گرم تهیه شده اند با زاویه ۹۰ درجه بیشترین خریدار را دارند. چرا که این زاویه طلایی منجر میشود نبشی بیشترین میزان تحمل فشار را داشته باشد.

تفاوت نبشی پرسی و فابریک در چیست؟

اگر بخواهیم نبشی ها را بر اساس نحوه ی ساختشان به دو گروه تقسیم کنیم یک گروه نبشی پرسی نامیده میشود و گروه دیگر نبشی فابریک. تفاوت در اینجاست که نبشی پرسی با یک ورقه فولادی در دستگاه پرس حالت دهی میشود و فرم مد نظر Uو یا V را میگیرد. نبشی پرسی معمولا ۶ متر ارتفاع دارد و مقاومت کمتری را نسبت به نبشی فابریک داراست.

اما نبشی فابریک چگونه ساخته میشود؟ نبشی فابریک به روش نورد گرم و در کوره های ذوب فولاد ریخته میشود و بعد با همان حالتی که مد نظر بوده از دستگاه خارج و فرم دهی میشود. به همین دلیل نبشی های فابریک مقاومت بسیار بیشتری دارند و کاربردشان با نبشی پرسی متفاوت است.

 

انواع نبشی

نبشی ها بر اساس اینکه از چه آلیاژی تهیه شده باشند به انواع مختلفی تقسیم بندی میشوند. نبشی های مقاوم تر که در ترکیبشان فولاد بیشتر به کار رفته است، در برابر اکسید شدن مقاوم  هستند و به همین دلیل طول عمر بیشتری دارند. برای مثال نبشی گالوانیزه، ۳۰۴L و ۳۱۶T

اما نوع دیگری از نبشی در بازار موجود است که به علت سبکی آهنی که در آن به کار رفته قابلیت شکل گیری بیشتری را داراست و همچنین ارزان تر نیز میباشد. نبشی ۳۶A  از این نوع میباشد و در ساختن تجهیزات از آن استفاده میکنند.

روش دیگری که میتوان برای تقسیم بندی نبشی ها به کار برد بر اساس طول بال نبشی ست.

نبشی ها میتوانند طول بال برابر یا نابرابر داشته باشند. این ویژگی در نام گذاری نبشی همواره قید میشود.

 

 اندازه نبشی

گفتیم که شاخه نبشی بر اساس اینکه پرسی تولید شده باشد یا فابریک، میتواند طول ۶یا ۱۲ متری داشته باشد. اما سایز بالها در بازار بین ۲ تا ۲۰ سانتی متر است. واضح ایت که بر اساس نیاز کارفرما میتوان نبشی های بلندتری را نیزبه برخی کارخانه ها سفارش داد.

ضخامت نبشی که گاهی هم در کنار طول بال ها نوشته میشود معمولا بین ۲ تا ۲۰ میلی متر میباشد. این به شما کمک میکند که با توجه ه کاربردی که مد نظر دارید از مناسب ترین نبشی استفاده کنید.

 

کاربرد نبشی چیست؟

نبشی به علت شکل خاصی که دارد هم میتواند کاربرد تزیینی داشته باشد و هم در ساخت و سازها به کار بیاید. به همین دلیل گستره ­ی کاربرد نبشی بسیار وسیع است به خصوص در صنعت ساختمان و کشتی سازی. در اینجا به برخی از کاربردهای متداول نبشی اشاره میکنیم.

  • اتصال پل به ستون
  • ساخت قفسه
  • فریم تخت و میز و مبل
  • ساخت نیمکت و نردبان
  • اتصال بین تیرآهن ها
  • چارچوب سازی
  • شاسی کشی آسانسور
  • انواع اتصالات ساده
  • ساخت سقف کرمیت
  • ساخت خرپا
  • قاب سازی در سیستم های تهویه

 

 

ناودانی فولادی

دو ورقه فولادی با زاویه ۹۰ درجه به همدیگر متصل شده و ناودانی را تشکیل میدهند.  با اینکه ناودانی ها مقاومت پیچشی اندکی دارند اما سبکی و انعطاف پذیری نسبی آنها باعث شده بسیار محبوب و پرکاربرد باشند. ناودانی به دو شکل U و یا  C میباشد که مثل نبشی به دو روش پرسی و فابریک تولید میشود. هر روش باعث استانداردها و قیمت های متفاوتی میشود.

 

 

انواع ناودانی

ناودانی ها  را میتوان به دو مدل مشبک و ساده تقسیم بندی کرد. در ادامه با این دو مدل آشنا میشویم.

 

ناودانی مشبک

ناودانی مشبک با هر دو روش نورد گرم و سرد میتواند تولید شود. این نوع ناودانی معمولا از ورق گالوانیزه که ضد اکسید شدن است ساخته میشود تا طول عمر بیشتری داشته باشد و در آب و هواهای متفاوت دوام بیاورد.

کاربرد ناودانی مشبک در ساخت قفسه ها و و سازه های سبک فولادی ست.

 

ناودانی ساده

ناودانی ساده با روش نورد گرم تولید میشود. عمدتا نقشه پایه را دارد و در پل های باربری کاربرد ویژه­ای دارد.

ناودانی اروپایی یا UNP

این نوع ناودانی نسبت به انواع دیگر مقاومت بیشتری دارد و سنگین تر است. به دلیل ضخامت بالا و فولاد بیشتری که دارد از جمله ناودانی های گران قیمت به حساب می آید. کاربرد ناودانی UNP در ساخت ستون ها و تیر هاست. همچنین برای ساخت خرپا به شکل جفت این مدل به کار برده میشود.

 

 

 

کاربرد ناودانی

ناودانی از قطعه فلزهای بسیار پرکاربرد است که در صنایع مختلفی به کار میرود. از ماشین آلات سنگین گرفته تا در و پنجره های ساختمان و قفسه هایی که روزانه میبنیم به ناودانی وابسته هستند. همچنین برای ترمیم بناهای معماری و مرمت آثار باستانی به سراغ ناودانی ها میرویم. در ادامه به نمونه هایی اشاره میکنیم تا بیشتر با کاربردهای ناودانی آشنا شوید:

  • ساخت و اتصال ستون و خرپا
  • ساخت بدنه ماشین آلات سنپین
  • ساخت پل ها
  • قطعات مختلف در صنایع کشتی سازی
  • ساخت بادبندها

 

 

 

سخن پایانی

هدف از این مقاله آشنایی بیشتر شما با نبشی و ناودانی؛ تفاوت ها و کاربردهای این دو بود. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد.

در صورتی که سوالی دارید یا برای هرگونه مشاوره در خصوص خرید انواع آهن آلات میتوانید با متخصصان ما در فولادکاوه تماس بگیرید.