لوله اسپیرال
میدانیم که لوله مقطعی فولادی و تو خالی ست که در صنایع و ساختمان سازی کاربرد های بسیار زیادی دارد. همه ی لوله های ساخته شده به دو روش بدون درز و درز دار ساخته میشوند. لوله های بدون درز را مانیسمان میگویند و لوله های درز دار به دو گروه دیگر تقسیم میشوند.
لوله های اسپیرال
نکته جالب در مورد لوله ی اسپیرال این است که اولین بار توسط برادران مانیسمان به کار گرفته شده است. برای آشنایی با لوله اسپیرال و کاربرد هایی که دارد میتوانید در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
لوله اسپیرال چیست؟
اگر به سطح بیرونی لوله اسپیرال نگاهی بیاندازید متوجه شکل مارپیچ آن میشوید. این حالت مارپیچ با جوشکاری ایجاد شده است. سراسر لوله اسپیرال را درزهای جوش کاری شده به صورت مارپیچ فرا گرفته است. پس طبیعی ست که این لوله ها بالاترین میزان مقاومت را داشته باشند. البته برای جلو گیری از هدر رفت موادی که درون لوله ها قرار دارد، درون لوله های اسپیرال کاملا صاف و صیقلی ساخته میشود.
این لوله های فولادی در هر سایز و قطری قابل ساخت میباشند.البته تغییر در قطر لوله نیازی به استفاده از یک قالب جدید ندارد.
انواع لوله های اسپیرال
لوله اسپیرال در صنایع مختلف کاربرد های بسیار زیاد و متنوعی دارد. در ادامه این مطلب به کاربرد های بیشمار آن اشاره خواهیم کرد. پس طبیعی ست که برای پوشش تمامی این کاربرد ها انواع مختلفی از لوله های اسپیرال در بازار های جهانی و داخلی موجود باشد.
لوله اسپیرال فولادی با آلیاژهای مختلف
اسپیرال گالوانیزه
لوله اسپیرال آلمینیومی
لوله های اسپیرال غیر فولادی( کامپوزیتی، پلاستیکی و فایبر گلاس)
و همچنین ممکن است از فلزات دیگری نظیر مس و برنج و … نیز در ساخت اسپیرال استفاده شود.
استاندارد لوله های اسپیرال
باتوجه به اینکه لوله اسپیرال برای انتقال چه ماده ای مورد استفاده قرار گیرد استاندارد های مختلفی را شامل میشود.
استاندارد لوله اسپیرال مختص به انتقال آب :
AWWA-C200
استاندارد برای انتقال نفت و گاز به شرح زیر است:
API-5I
IPS-MPI190
لوله های اسپیرال مانند سایر پروفیل ها و لوله هایی که در بازار ایران موجود است معمولا در طول ۶ متر تا ۱۲ متر تولید میشوند. و سایز بندی آنها بین ۵ تا ۱۲۰ اینچ است. البته این نکته شایان ذکر است که میتوان با سفارش های بیشتر و کمتر از سایز های موجود در بازار نیاز مشتری را برطرف کرد.
لوله های اسپیرال را از درون و بیرون با یک لایه مواد ضد زنگ می پوشانند تا مقاومت لوله در برابر خوردگی بالا رفته و طول عمر بیشتری داشته باشد. این ماده ها ممکن است از اپوکسی مایع، بیتوسیل یا پلی اتیلن سه لایه باشد.
لوله های اسپیرال چگونه ساخته میشوند؟
بعد از اینکه ورق فولادی از میان غلتک ها عبور کرد و به ضخامت مورد نیاز رسید؛ حالت لوله شکل را به خودش میگیرد. برای تولید لوله اسپیرال در قطر های مختلف نیازی به استفاده از قالب های مختلف نیست. کافی ست با تغییر زاویه ورق و جوش دادن آن به قطر دلخواه برسیم. و همین امر هم باعث شده که هزینه تولید کاهش یافته و قیمت تمام شده محصول به نسبت سایر لوله ها کمتر باشد.
علت نامگذاری لوله اسپیرال به خاطر روش ساخت آن است که اسپیرال نامیده میشود. دو روش اسپیرال تک مرحله ای و اسپیرال دو مرحله ای برای ساخت لوله ها داریم.
اسپیرال تک مرحله ای
بعد از آماده سازی اولیه ورق، برای رسیدن به قطر دلخواه شکل دهی صورت میپذیرد. سپس بعد از آن نوبت جوشکاری زیرپودری ست. این روش به نسبت اسپیرال دو مرحله ای کند تر میباشد.
اسپیرال دو مرحله ای
در این روش بعد از آماده سازی اولیه و شکل دهی؛ یک بار با GMAW جوش کاری صورت میگیرد. بعد از آن هم نویت جوشکاری زیر پودری از زیر و رو ست. با اینکه نسبت به اسپیرال دو مرحله ای یک روند اضافه تر طی میکنیم اما در نهایت سرعت تولید لوله بسیار بالا تر است. به این صورت که در اسپیرال تک مرحله ای هر دقیقه ۱ تا ۳ متر لوله تولید و در اسپیرال دو مرحله ای در همین زمان ۱۲ متر لوله ساخته میشود.
مزایا و معایب لوله اسپیرال
وقتی از مزایای لوله اسپیرال حرف میزنیم در واقع تفاوت های آن را نسبت به سایر لوله ها شرح میدهیم. برای مثال اشاره به این نکته که اسپیرال ها را میتوان با قطر بالا ساخت نشان میدهد که ساخت سایر لوله ها در این اندازه ممکن نیست. در ادامه به بخشی از این مزایا اشاره میکنیم.
استحکام بالا
راندمان انرژِی بالا
افت فشار کم
نشت هوای بسیار پایین
سادگی در نصب لوله
مقاومت در برابر شکستگی و ترک دیواره لوله
قابل ساخت در اندازه های مختلف( طولی و عرضی)
قابلیت شکل پذیری بالا
هزینه ی ساخت بسیار کمتر به نسبت به سایر لوله ها
استفاده کمتر از فلنج
در مقابل این مزایا میتوان به دو مورد از عیب های لوله اسپیرال اشاره کرد.
گاهی هنگام تولید به علت وجود جوش های مارپیچی سطح مقطع آن به صورت بیضی شکل در می آید
سطح لوله به نسبت سایر لوله ها دارای ناصافی ها و چروکیدگی های بیشتری است
کاربرد لوله اسپیرال
با توجه به ویژگی های خاص لوله اسپیرال موارد کاربرد آن مشخص میشود. برای مثال چون لوله های اسپیرال با کیفیت بالا قیمت پایین تری به نسبت لوله های درز جوش یا بدون درز دارند در انتقال نفت و گاز مورد استفاده قرار میگیرند.
همچنین خواص مکانیکی لوله اسپیرال موجب شده که در سیستم های بادگیری از آنها استفاده شود. در این سیستم ها لوله اسپیرال به کمک دفع مونوکسید کربن و گرد و غبار می آید.
گفتیم ویژگی دیگر لوله اسپیرال این است که سطح داخلی آن بسیار صاف و صیقلی میباشد. این خاصیت موجب شده که اسپیرال برای انتقال سیالات مناسب ترین گزینه باشد.
همچنین به علت مقاومت و استحکام بالای خود در انتقال مایعات و گاز در فشار های بالا از اسپیرال استفاده میشود. چرا که همه ی آن درزهای مارپیچی موجب بالا رفتن مقاومت در برابر شکستگی وهرگونه ترک ناشی از فشار بالا شده است.
از طرفی بهترین انتخاب ممکن برای تهویه هوا در سازمان ها، بیمارستان ها، ادارات، کارخانه جات و سایر فضاهای سرپوشیده؛ لوله اسپیرال است.
صنایع و محل هایی که از اسپیرال استفاده میکنند به شرح زیر میباشند:
صنعت برق
صنایع شیمیایی
آب و فاضلاب
صنایع نفت و گاز
سازه های ساختمانی و شهر سازی
مکان های تفریحی مثل پارک های آبی و شهربازی ها
لایه روبی
پل سازی
باربری
چه عواملی بر قیمت لوله اسپیرال تاثیرگذارند؟
در مورد عوامل تاثیرگذار بر قیمت اسپیرال به دو مورد کلی میتوان اشاره کرد. اولین مورد عوامل عمومی در قیمت گذاری لوله ها و آهن آلات است که همگی شما عزیزان به آن آشنایی دارید. اما مورد دوم به طور اختصاصی به خود اسپیرال بستگی دارد.
در تولید یک لوله اسپیرال با کیفیت دو اصل بسیار مهم وجود دارد که تاثیر مستقیمی روی قیمت آن میگذارد. اصل اول کیفیت ورق فولادی استفاده شده در ساخت لوله است. همچنین این ورق در صورتی که وارداتی باشد هزینه نهایی بالاتری دارد. اما از آنجایی که ورق های تولید شده در ایران از کیفیت و استاندارد خوبی برخوردار هستند بهتر است برای داشتن اسپیرالی با قیمت پایین تر به دنبال نمونه های وارداتی نباشید.
مورد بعدی کیفیت درز جوش هاست. از آنجایی که سرتاسر لوله های درزدار را جوشکاری میکنند اینکه این جوش ها چه کیفیتی داشته باشند مهمترین نکته در قیمت گذاری لوله ها به حساب می آید.
سخن پایانی
برای خرید و مشاوره آهن آلات پیشنهاد میکنیم ابتدا مقالات مرتبط با محصول مورد نظر خود را مطالعه کرده تا آشنایی کافی را به دست آورید. سپس میتوانید با مشاوران ما در فولادکاوه تماس گرفته تا خرید با کیفیت تضمین شده و البته مقرون به صرفه ای را تجربه کنید.