چهارپهلو چیست و چه کاربردی دارد؟
چهار پهلو چیست؟
چهارپلو پروفیل تو پر میله ای شکل است با سطح مقطع چهار ضلعی. این میله را ممکن است به عنوان چهار گوش یا مربع هم بشناسید. سادگی این سطح مقطع برای قابلیت جوشکاری فلز و ماشین کاری یک مزیت به حساب می آید. اگرچه میله های چهارپهلو بنا به در خواست کارفرما میتواند در هر اندازه ای تولید و استفاده شود اما معمولا با طول ۴ تا ۶/۵ متر و عرض ۸ تا ۲۰۰ میلی متر وارد بازار میشوند.بسته به اینکه یک چهارپهلو از چه فلزاتی تشکیل شده است قیمت و سختی متفاوتی دارد.در این مقاله قصد داریم با انواع مختلف چهار پهلو و کاربرد آنها در سازه ها صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
انواع چهارپهلو بر اساس روش ساخت
چهارپهلو ترانس
چهار پهلوی ترانس یکی از پرکاربرد ترین چهارپهلوهایی ست که استفاده میشود. دو مورد بعدی که در ادامه به آن اشاره میکنیم با کیفیت تر و بی کیفیت تر از ترانس هستند. به همین جهت نام دیگر چهارپهلوی ترانس چهارپهلوی نرمال نیز میباشد. . در این روش شمش را درون کوره ریخته و با ریخته گری چهارپهلو را تولید میکنند. در طی مراحل ساخت چندین بار با کمک نورد کمک میکنند که شکل دهی شمش ها راحت تر شود. سپس برای اینکه در نهایت چهارپهلو سطح براق و صیقلی ای داشته باشد عملیات پولیش یا سنگ کاری شروع میشود. همه ی این اعمال در نهایت باعث میشود که پروفیل با کیفیت و مقاومی داشته باشیم. چهار پهلو ترانس دقیق است و تلورانس کمی دارد به همین جهت در مصارف قفل سازی کاربرد زیادی دارد.
چهارپهلو فابریک
همانطور که از اسمش پیداست چهارپهلوی فابریک از مرغوب ترین شمش ها تولید میشود با ناخالصی صفر یا بسیار کم. به همین جهت کیفیت بالاتری نسبت به سایر چهارپهلو ها دارند. باقی مراحل تشکیل پروفیل فابریک شبیه به روش چهارپهلوی ترانس میباشد.
چهارپهلو نوردی
این روش ساخت فلز خودش به دو روش نورد سرد و گرم تقسیم میشود. در نهایت هم فلزات متفاوتی را به ما میدهد که مقاومت متفاوتی دارند.
روش نورد گرم:
نورد در واقع غلتکی ست که فلز از آن عبور میکند. در روش نورد گرم شمش بعد از اینکه در دمای بالای کوره تا حد شکل دلخواه تغییر شکل داد وارد نورد میشود تا به همان شکل و سطح مقطع مورد نیاز دربیایند.
برای تولید چهارپهلو های نوردی از فلزات مرغوب استفاده نمیشود به همین دلیل هم از استحکام و مقاومت بالایی برخوردار نیستند. کاربرد چهارپهلو های نوردی در جاهایی ست که مقاومت اهمیت چندانی نداشته باشد. مثلا برای تولید یرا آلات و غیره
نورد سرد:
همانطور که اشاره کردیم نورد در واقع غلتکی ست که فلز از آ« عبور میکند. چنانچه شمش های فولادب را وارد کوره های ذوب فلز نکنیم و مستقیما وارد غلتکها کنیم تا به شکل مورد نظر ما دربیاید با چهارپهلو های نورد سرد مواجه میشویم. در نظر داشته باشید که این روش نسبت به نورد گرم پروفیل های با کیفیت تری را به ما میدهد.
انواع چهارپهلو بر اساس نوع فلز
گفتیم شمش مورد استفاده برای ساخت چهارپهلو هر ترکیبی که داشته باشد منجر میشود که با یک چهرپهلوی متفاوت از نظر کاربرد و ساختار مواجه شویم. در ادامه به مهم ترین چهارپهلو های موجود در بازار میپردازیم:
چهارپهلو CK45
ترکیب این چهارپهلو از کربن منگنز و سیلیسیوم است و نسبت به چهارپهلو های معمولی گران تر است. درصد کربن این آلیاژ پایین بوده که باعث شده مقاومت پیچشی خوبی داشته باشد.
چهارپهلو ST37
این مدل از چهار پهلو از ترکیب آهن و کروم ساخته شده است. کروم به کار رفته شده باعث شده که چهارپهلوی مقاوم در برابر انواع آسیب ها و ضربه ها را داشته باشیم. همچنین طول عمر پروفیل هم بالاست. کاربرد ST 37 در انواع صنایع اعم از نساجی و خودروسازی و کشتی سازی و… میباشد
چهارپهلو ST52
قابلیت جوش کاری بالا و مقاومت بالای این چهارگوشه باعث شده که در صنعت بسیار پرکاربد باشد. مزیت آن استحکام بالاست که همین باعث شده قابلیت شکل پذیری پایینی داشته باشد. از این چهار پهلو در حفاری های نفتی استفاده میشود.
چهارپهلو ST44
ترکیب این چهارپهلو از آهن به علاوه ی کربن بالاست. پس طبیعی ست که مقاومت خوبی داشته باشد و برای جوش کاری و همچنین پرچ کردن مناسب باشد.
چهارپهلو MO40
مهمترین ویژگی برای این نوع پروفیل چهارگوش خاصیت ضد زنگ آن است. هدایت گرمایی خوب و شکل پذیری بالا از دیگر ویژگی هایی ست که این چهارپهلو را محبوب و البته کاربرد آن را خاص میکند.
عوامل قیمت گذاری چهارپهلو ها
چهارپهلو ها قیمت مناسبی دارند به خصوص چهارپهلوی ترانس و نوردی. اما برای اینکه بدانیم چه عواملی روی قیمت نهایی یک چهارپهلو اثر میگذارد بهتر است که نسبت به روش های ساخت چهار پهلو ها، ترکیب آلیاژهای استفاده شده و سایر مواردی که در بالا اشاره شد اطلاع کافی را داشته باشیم. طبیعتا علاوه بر عوامل خارجی روی قیمت گذاری فلزات، مثل قیمت دلار و هزینه های گمرک و قیمت جهانی فلزات و … اثر دارند، کیفیت متریال به کاربرده شده در چهارپهلو برای هزینه نهایی حرف اول را میزند. مورد دیگری که در خرید آهن آلات باید همیشه در نظر بگیرید اعتبار فروشنده میباشد.
کاربرد چهارپهلو
چهارپهلو ها قابلیت بالایی در جوشکاری و شکل پذیری دارند. پس به موجب همین امر گستره ی کاربرد و فوایدشان در جهان سازه ها بسیار زیاد است. یعنی میتوان گفت که از ساخت کوچک ترین وسایل تزئینی تا ساخت در و پنجره یا نرده ها و دستگاه های بزرگ کارخانه ها به چهارپهلو نیازمندیم. از کشاورزی و پالایشگاه گرفته تا پارک ها، خانه ها و اسباب بازی کودکان و… پروفیل های چهارگوش بیشتر از آنکه فکر کنیم در جای جای زندگی کاربرد دارند و مورد استفاده قرار میگیرند.
بخشی از این موارد کاربرد را در ادامه میبینیم:
- ساخت تجهیزات باشگاهی
- ساخت قفل
- پناهگاه
- قاب
- شافت و پایه های دستگاه ها
- محور اتصالات
- ابزار آلات کارخانه
- یراق آلات
- در پیاده رو ها
- حفاری های نفتی
- پیچ
- تکیه گاه ساختمان
سخن پایانی
در خرید چهارپهلو حتما به مواردی که در این مقاله از آن صحبت شد دقت کنید. ابتدا هدف خود را از مورد استفاده چهارپهلو مشخص کنید سپس با مشاورین ما در فولادکاوه تماس گرفته و تمامی اطلاعات کافی در زمینه خرید آهن آلات دریافت کرده و سپس تصمیم گیری کنید.