نگاهی کلی به میلگرد
امروزه محصولات فولادی نقش مهمی را در صنعت و ساخت و ساز ایفا می کند.
میلگرد از جمله محصولات فولادی پرکاربردی است که در صنایع مختلف از آن استفاده می شود.. میلگرد به دو دسته کلی تقسیم بندی می شوند :
- ساده
- آجدار
و در دو نوع:
- شاخه
- کلاف
وارد بازار می شود.
میلگرد ساده ، میلگردی است که فاقد آج باشد و برعکس آن ، فولاد تغییر شکل یافته ای که از مقاومت بالایی برخوردار است و برجستگی هایی به نام آج دارد ، میلگرد آجدار نامیده می شود.
میلگرد ساده و میلگرد آجدار به منظور تقویت و افزایش استحکام بتن در فوندانسیون ، دیوارها و بتن ریزی کف سازه ها کربرد دارد.
میلگرد چیست؟
میلگرد از مصالح مهم در صنعت ساخت و ساز است به طوری که در صورت تغییر قیمت این کالا صنایع مربوط به آن نیز قطعا متحول شده و تغییر می یابند. در عصر حاضر میلگردها در تمامی قسمت های یک ساختمان به کار می روند.
از آنجا که بتن مقاومت کششی کمی دارد ، برای جبران کمبود این مقاومت از میلگرد استفاده می کنند که نوعی فولاد است. هرچند که از محصولاتی نظیر قوطی پروفیل و ناودانی برای تقویت و افزایش مقاومت بتن در مقابل نیروهای کششی ، در موارد ویژه ای استفاده می شود.
میلگرد و انواع آن
اشکال مختلف میلگرد و کاربرد آنها
میلگردها اشکال و انواع گوناگونی دارند که برخی از انواع آن عبارت اند از:
میلگرد راستا: این نوع میلگرد برای افزایش استحکام بتن در برابر نیروی کششی استفاده می شود.
میلگرد ادکا: این شکل از میلگرد برای تحمل نیروهای برشی به صورت لنگر های منفی در تکیه گاه های تیر استفاده می شود.
میلگرد خرک: این شکل میلگرد در بتن ریزی کف سازه ها و فوندانسیون کاربرد دارد و برای قراردادن دو شبکه ی متوالی افقی با فاصله ای مشخص در درون قالب استفاده می شود.
میلگرد رکابی: اگر بخواهیم که آرماتورهای عمودی یا طولی را در بتن ریزی دال ها و دیوارها به شکل حرف u و یا میان دو سفره آرماتور در امتداد نگهداریم از این میلگرد بهره می بریم.
میلگرد خاموت : این نوع از میلگرد برای جلوگیری از بیرون زدگی آرماتورهای طولی است که در اثر تحمل نیروهای برشی و کمانش دچار مشکل شدند ؛ همچنین برای جلوگیری از افزایش ترک کاربرد دارد.
میلگرد سنجاقک : این میلگرد برای افزایش استحکام و مقاومت برشی خاموت ها و اتصال کامل میان میلگردهای خاموت و میلگردهای طولی استفاده می شود.
میلگرد گذاری فوندانسیون ها
میلگرد ها در کف سازه برای انتقال بهتر نیرو و ایجاد چسبندگی بیشتر ، میان فولاد و بتن در حاشیه ی فوندانسیون به صورت شبکه ای قرار می گیرند. سیستم میلگرد گذاری با توجه به مقدار بار و عمق فوندانسیون ، یا به شکل شبکه های تحتانی است و یا ترکیبی است از شبکه های تحتانی و فوقانی. همچنین از میلگرد خرک که به صورت تکیه گاه خم شده است برای حفظ فاصله ی مناسب میان دو شبکه استفاده می شود.
میلگردگذاری شالوده ها
اهمیت استفاده از میلگرد در صنعت ساخت و ساز
امروزه کاربرد بتن در ساختمان ها ایجاد استحکام و مقاومت است که هرچند از استحکام و مقاومت بالایی به عنوان نقطه ی قوت برخوردار است ولی نقطه ضعفی هم دارد .
نقطه ضعف بتن عدم مقاومت آن در مقابل نیروهای چرخشی و کششی است . با توجه به این محدودیت بتن ، به اهمیت میلگرد در ساخت و ساز و عملکرد آن به منظور تقویت استحکام بتن دربرابر نیروهای کششی پی می بریم.
میلگرد با افزایش مقاومت کششی سازه ها در هنگام وقوع زلزله ، به استحکام سازه در برابر خرابی کمک بسزایی کرده و موجب ایمنی ساختمان و ساکنان آن شده است.
وجه اشتراک فولاد و بتن در ضریب انبساط دمایی آن دو است و نزدیکی مقادیر این ضریب از پدید آمدن تنش های اضافی درونی در شرایط دمایی متفاوت در ساختمان بتن جلوگیری می کند که سبب دوام بتن شده و مانع تخریب زود هنگام آن می شود.
انواع و اقسام میلگردهای عرضه شده به بازار:
میلگردها از نظر ظاهری:
- میلگرد ساده
- میلگرد آجدار
- میلگرد آجدار پیچیده یا همان کلاف
اقسام میلگرد از نظر نوع و جنس
- اروپایی
- فولاد ضدزنگ
- فولاد کربن
- پوشش اپوکسی
- فایبرگلاس لیمر
- گالوانیزه
هر یک از انواع نام برده شده نقاط ضعف و نقاط قوتی دارند . میلگرد نوع اروپایی ، ساخته شده از منگنز است و در مناطقی که زلزله خیز است و یا سازه هایی با ساختمان منسجم و یکپارچه ، کارکرد مناسبی ندارد ؛ هر چند کار کردن با آن آسان است.
میلگرد فولاد کربن ، رایج ترین نوع میلگرد است که نوار سیاه نیز نام دارد. این نوع میلگرد به سبب عدم مقاومت در برابر رطوبت ، بسیار در معرض زنگ زدگی و اکسید شدن است و استفاده از آن در مناطق مرطوب مناسب نیست .
میلگرد نوع اپوکسی در واقع همان فولاد کربن است که با اپوکسی پوشانده شده است. این میلگرد به طور تقریبی ۷۰ تا ۱۷۰۰ برابر فولاد کربن در مقابل زنگ زدگی و اکسید شدن مقاوم است. از معایب این نوع میلگرد می توان به آسیب دیدگی سریع آن به سبب پوشش اپوکسی ظریفی که دارد ، اشاره کرد که توان آن را در مقابل زنگ زدگی می کاهد.
میلگرد گالوانیزه ۴۰ برابر نسبت به فولاد کربن در برابر رطوبت مقاومت بیشتری دارد و قیمت آن از قیمت میلگرد اپوکسی بیشتر است.
انواع میلگردهای عرضه شده در بازار
نکاتی درباره ی نگهداری و استفاده از میلگرد:
- آزمایش اندازه گیری مقاومت گسیختگی و مقاومت کششی، مقدار ازدیاد طول در زمان گسیختگی و اطمینان از استاندارد بون آن.
- نگهداری در محلی دور از تماس مستقیم با مواد خورنده و زیان آور ، نگهداری دور از تاب مستقیم خورشید پیش از بتن ریزی ، آب پاشی برای کاهش دما در صورت داشتن دمای بالا.
- تحویل گرفتن میلگردها ی مصرفی در بتن بدون خم شدگی که به صورت شاخه ، کلاف و شبکه ، در کارخانه تولید شده اند.
- نگهداری دور از رطوبت مستقیم و وزش باد .
- عدم قرارگیری بر روی خاک به سبب جلوگیری از آلودگی میلگرد به املاح خورنده ی خاک.
- قرارگیری در فاصله ی حداقل ۱۵ سانتی متری از سطح زمین.
نگهداری میلگرد
قیمت و بهای میلگرد
این محصول قیمت ثابتی نداشته و وابسته به عوامل مختلفی همچون نرخ ارز ، قیمت آن دچار تغییر و تحول می شود. شرکت ذوب آهن اصفهان سهم عمده ی تولید انواع میلگرد را دارد که طبق استاندارد کشور روسیه به سه نوع A2، A1 ، A3 تقسیم می شود و قطر میلگردهای ساخته شده تا ۴۰ میلی متر است .