فولاد ششپر را بهتر بشناسیم

 

ششپر فولادی چیست

 

فولاد ششپر آلیاژی ست که از سطح مقطع شش ضلعی ساخته شده است. این نوع میله به روشها و  درصد آلیاژ های مختلفی تهیه میشود که هر کدام سختی و قیمت منحصر به فرد خودشان را دارند. میله ی ششپر به علت مقاومت و نوع شکلی که دارد در انوع صنایع به کار می آید. انداره ششپر ها  از سایز۱۰ شروع و تا سایز ۵۰ در بازار موجود میباشد. مهم ترین خاصیت آنها قابلیت  ماشین کاری ست. همچنین خاصیت کششی خوبی که این میله های شش گوش دارند از دیگر ویژگی های ممتاز آنهاست. هر کدام از انواع شش گوش ها بر اساس کاربرد نهایی که دارند در کارخانه به شکل های مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. در ادامه با کاربرد ها و انواع ششپر های فولادی بیشتر آشنا میشویم.

 

 

انواع فولاد آلیاژی ششپر

همانطور که میدانید فولاد در واقع ترکیبی ست از آهن و کربن. گاهی عناصر دیگر هم به این ترکیب اضافه میشود. یا رویه ای از یک فلز بر روی این آلیاژ کشیده میشود. طبیعتا هر چه سنگینی ترکیب این آلیاژ به سمت آهن باشد سختی و قیمت بیشتری دارد. اما برای کاربرد های مختلف در صنایع، ششپر های فولادی متنوعی تولید و عرضه میگردد.

ششپر آلمینیوم

آلمینیوم از آنجایی که فلز در دسترسی ست قیمت پایینی دارد. این فلز در اکثر نقاط ایران، قابل استخراج است از طرفی در برابر خوردگی مقاوم است و برای سلامتی انسان نیز ضرری ندارد. همه ی اینها به علاوه ی مقاومت بالای آلمینیوم باعث شده که محبوبیت و تقاضا برای ششپر آلمینیوم زیاد باشد.

ششپر آهنیST 37

این آلیاژ شش گوشه از ۰.۲% کربن تشکیل شده است. مقاومت و استحکام کمی دارد. اما در مصارفی که استحکام سازه در اولویت قرار ندارد بسیار پر کاربرد میباشد. از آنجایی که این نوع فولاد شکل پذیری بالایی دارد و راحت ماشین کاری میگردد، در تولید پیچ و مهره مورد استفاده قرار میگیرد.

 

ششپر فولادیCK 45

لابد اسمش را زیاد شنیده اید. ششپر فولادی CK45 معمولا به روش نورد گرم تولید میشود و قابلیت ماشین کاری و جوش پذیری خوبی دارد. محدوده مقاومت کشش و سختی این فلز متوسط است. مقدار کربنی که در این آلیاژ استفاده میشود تا ۰.۴۵% میباشد. از همین رو جزو دسته ی فولاد کربن متوسط به حساب میآید. کاربرد این نوع شش گوشه در قطعات موتور و گیربکس است. همچنین در تولید قطعات آهنی مثل چرخ دنده ها، میل بادامک ، بست ها، اهرم گهواره ای و انواع یراق آلات به کار می آید.

 

ششپر فولادی مسی

در تولید ششپرهای مسی در واقع یک لایه مس روی آلیاژ فولاد شش گوشه کشیده میشود. علت این امر آن است که مقاومت فلز را در برابر خوردگی افزایش دهند. البته میتواند به خاطر موارد زیبایی شناسانه نیز باشد. هنگام لحیم کاری فلز مس و فولاد به یکدیگر باید دقت کافی را داشت چرا که اگر این فرایند به طور استاندارد صورت نگیرد میتواند موجب زنگ زدگی و خوردگی در فولاد شود. اگرچه خوشبختانه فلز مس هرگز زنگ نمیزند اما با یک لایه سبز پوشیده میشود که مثل آهن پوسته پوسته نشده و آن حالت خوردگی را ندارد.

 

ششپر فولادی برنجی

این نوع از ششپر ها که از فلز برنج یا رویه ای برنجی تشکیل شده اند معمولا به علت مقاومت بیشتر در برابر زنگ زدگی و زیبایی که به علت رنگ فلز برنج دارند به کار گرفته میشوند. بر اساس اینکه چه مقدار از فلز برنج در این ترکیب استفاده شده باشد رنگ میله ی شش گوشه میتواند از زرد تا قرمز متغیر باشد.

 

ششپر استیل

این مدل از انواع میله های ششپر قابلیت ماشین کاری و جوشکاری خوبی دارند. ششپر های استیل استحکام کششی بالاتر و البته سختی بیشتری نسبت به میله های نوردی دارند. اگرچه جنس استیلی ششپر ها نسبت به خوردگی خیلی مقاوم نیست اما همچنان نسبت به سایش مقاوم اند و از محبوب ترین مدل های شش گوشه ها به حساب می آیند. از انواع ششپر های استیلی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ششپر استیل آستینیتی
  • ششپر استیل فریتی
  • ششپر استیل مارتنزینی

 

ششپر

 

کاربرد فولاد ششپر

بیشتر از آنکه فکرش را کنید شش گوشه ها در دنیای سازه ها فعالیت دارند و کاربردی هستند. این گستره ی وسیع شامل اولین وسیله ای که در اطراف خود میبینید و از پیچ و مهره تشکیل شده تا بزرگترین و پیچیده ترین صنایع کشور میشود. این میله ها در صنایع دفاعی، ساخت ماشین آلات، صنعت خودرو، کشتی سازی، راه آهن و هوانوردی کاربرد دارند. از دیگر کاربرد های ششپر میتوان به موارد زیر اشاره کرد

  • انواع مختلف اتصال دهنده و ماشین کاری
  • پایه هاس دستگاه ها
  • ساخت دوچرخه
  • ساخت افلنج
  • ساخت سکو
  • انواع مختلف لوله ها و صفحه ها
  • ساخت انواع محورها و شافت
  • ساخت تخت
  • ساخت نرده های محافظ
  • فلنج
  • پل
  • قابل استفاده در نصب سازه روی واگن های قطار

 

سخن پایانی

در این مقاله سعی شد با انواع مختلف ششپر ها آشنا شده و کاربرد های مختلف آن را ببینیم. همانطور که گفته شد هر میله ی شش گوشه با  توجه به سختی و مقاومت سایشی و قابلیت جوش کاری و ماشین کاری متفاوتی که دارد به کارهای متفاوتی میآید. از طرفی گستره ی کاربرد این ششپرها از صنایع دفاعی تا ساخت پیچ و مهره ها وسیع بود. پس با تمام این گستردگی که در همین یک قلم فلز آلیاژی شش گوشه مشاهده میشود بهتر است که با دقت و نظر کارشناسانه اقدام به خرید فرمایید. به همین جهت پیشنهاد میکنیم برای دریافت بهترین مشاوره در زمینه خرید آهن آلات و همینطور پایین ترین قیمت خرید با مشاوران و کارشناسان ما در فولاد کاوه در تماس باشید.