سپری چیست و چه کاربردی در صنعت دارد؟
سپری چیست؟
سپری یک پروفیل بسیار پرکاربرد و مهم در صنعت است که شکلی شبیه به T دارد. به همین دلیل ممکن است آن را به نام پروفیل T بشناسید.
ممکن است به دلیل شباهتی که با تیر آهن و نبشی دارد آنها را با هم یکی بدانید اما اصلا چنین نیست و این محصولات تفاوت های زیادی باهم دارند که در ادامه بررسی میکنیم.
از آنجایی که سپری از یک بال و جان باریک و بلند ساخته میشود میتوان یک تیرآهن را از وسط به دو نیم تقسیم کرد تا دو سپری ساخته شود.
برای آشنایی بیشتر با این پروفیل کاربردی در ادامه مطلب همراه ما باشید
روش ساخت سپری
سپری ها را به دو روش پرسی و فابریک میسازند. در روش فابریک میتوانیم از نورد سرد و گرم استفاده کنیم که در سایر مقالات مفصلا به توضیح آن پرداخته ایم. اما نکته ای که حائز اهمیت است این است که کیفیت و مقاومت سپری در روش فابریک و نورد سرد به مراتب بالاتر است و معمولا از روش نورد گرم برای ساخت سپری استفاده میگردد. به همین علت به طور خلاصه به روش فابریک با کمک نورد گرم میپردازیم اما اگر مایلید بیشتر درباره نوردهای بدانید میتوانید به سایر مقالات فولادکاوه مراجعه نمایید.
روش فابریک
در این روش بعد از اینکه فلز مورد نظر تا دمای ۹۰۰ درجه سانتی گراد حرارت دید از نورد گرم رد میشود تا به ضخامتی که مد نظر ماست برسد. در نهایت هم از نورد میانی عبور میکند و شکل T در می آید.
روش پرسی
در این روش با نورد گرم کاری نداریم و خیلی ساده با کمک دستگاه پرس تیر آهن را به دو قسمت تقسیم میکنیم تا به سپری دست پیدا کنیم. طبیعتا هزینه نهایی تولید سپری با روش پرسی بسیار کمتر از استفاده از روش فابریک است. اما وقتی ملاک شما برای انتخاب کیفیت بیشتر و مقاومت بالای سپری باشد بهتر است که سپری فابریک را انتخاب کنید.
مشخصات کلی سپری ها
سپری ها در طول ۶ یا ۱۲متر تولید میشوند. ببشترین کاربرد آنها در صنعت ساختمان سازی ست اما چنانچه قرار باشد برای اتصالات بسیار قوی مورد استفاده قرار بگیرند از تیرآهن های با ضخامت بالا برای تولید سپری استفاده میشود. (با کمک روش پرسی که در بالا به آن اشاره شد)
سپری را با ضخامت ۰/۹ تا ۲/۵ میلی متری میسازند. که پرکاربردترین آن سایز ۲ میلی متری اش میباشد.
شاید شنیده باشید که سپری ها را به نمره نامگذاری میکنند. علت این نام گذاری این است که ضخامت لبه و دیواره سپری یکسان است. وقتی میگوییم سپری نمره ۲ درواقع به این نکته اشاره میکنیم که ضخامت لبه و دیواری این پروفیل ۲۰ میلی متر میباشد.
نکته مهم دیگر این است که سپری ها طبق استاندارد جهانی حتما باید به صورت لبه گرد یا تیز تولید شوند. و این استاندارد اندازه های متفاوتی را طلب میکند.
برای لبه های تیز مقاطع با ۲۰ الی ۴۰ میلی متر تولید میگردند. و استاندارد لازم برای تولید مقاطع لبه گرد ۳۰ الی ۱۴۰ میلی متر میباشد.
اندازه عرض و ارتفاع سپری ها میتواند متفاوت باشد. سپری دارای چندین استاندارد است به شرح زیر:
- DIN59051
- DIN1022
- DIN EN 10055
انواع سپری
به طور کلی میتوان سپری ها را هم از نظر نوع فلز و هم از نظر کاربرد و شکل به دسته های گوناگونی تقسیم کرد. در این مقاله سعی داریم که مهمترین و کاربردی ترین سپری ها را به شما معرفی کنیم:
سپری آلمینیومی
حتما با ویژگی های آلمینیوم آشنا هستید. وزن سبک و قیمت مناسب در کنار خاصیت ضد خوردگی مجموعه ای از ویژگی هاست که در نهایت باعث محبوبیت بالای سپری آلمینیومی میگردد. در نظر داشته باشید که آلمینیوم میتواند گرما و الکتریسیته را از خود عبور دهد و همواره انتخاب خوبی برای دوست داران محیط زیست است. چرا که قابلیت بازیافت دارد. با دانستن این ویژگی ها راحت تر میتوانیم برای انتخاب سپری مناسب اقدام کنیم.
سپری فولادی
سپری فولادی از فولاد ضد زنگ تشکیل شده است. این نوع فولاد ترکیبی ست از آهن و کربن به علاوه ی روکشی از کروم. این روکش کروم است که مقاومت فولاد را بالا میبرد. نکته مثبتی که سپری فولادی نسبت به سپری آلمینیومی دارد این است که برای جوشکاری بسیار مناسب است. دانستن این نکته هم خالی از لطف نیست که سپری فولادی ضد زنگ نیز ممکن است در دراز مدت کمی تغییر رنگ داده و دچار خوردگی شود. به طور کلی این مدل از سپری مقاومت خوبی دارد اما به نسبت سپری آلمینیومی شکننده تر است.
سپری برنجی
برای آَشنایی بهتر با این مدل سپری بهتر است به مزایا و معایب آن بپردازیم و انتخاب را به عهده شما بگذاریم. سپری های برنجی مقاومت خوبی در برابر خوردگی دارند. همچنین خاصیت ماشین کاری شان نسبت به سپری های فولادی بیشتر است. از معایب آن هم میتوان به این مورد اشاره کرد که برای جوشکاری مناسب نیستند. معمولا برنج به علت رنگ زیبا و استحکام خوبی که دارد برای مصارف زیبایی مورد پسند و استفاده بسیاری از افراد قرار میگیرد. برای استفاده در نماها و مبلمان سازی و …
سپری ۵۰۷
متفاوت ترین مدل سپری که معرفی میکنیم همین سپری ۵۰۷ میباشد. از چه جهت تفاوت دارد؟ اول اینکه سپری ۵۰۷ با ورق سیاه تولید میشود. دوما از نظر ظاهری این سپری با سایر سپری های T شکل متفاوت است. مقطع آن مربع شکل است و با ST37 و ضخامت ۲ میلی متری تهیه میگردد. لازم به ذکر است که بیشترین کاربرد آن در ساخت در و پنجره میباشد.
کاربرد سپری در صنعت
عمده ترین استفاده از سپری در صنعت ساختمان است. بیشتر هم در ساخت در و پنجره به کار برده میشود. اما کاربرد سپری به همین جا ختم نمیشود. بسیاری از موارد استفاده سپری و نبشی یکسان است اما به علت شکل ظاهری متفاوتشان در جایی ممکن است یکی از این دو پروفیل ارجحیت داشته باشد. به همین دلیل بهتر است با کاربرد ها و ویژگی های هر دو به خوبی آشنا باشید. بخشی از موارد استفاده از سپری در ادامه عنوان گردیده است:
- ستون و خرپا
- اتصالات مختلفی مثل پل به ستون
- در سقف های نورگذرمثل سقف گلخانه ها
- کلاف بندی دیوار ها
- افزایش مقاومت و طول عمر سقف های کاذب
- استفاده جهت نمای ساختمان
- زیرسازی های فلزی
- گارد ریل های کنار اتوبان
- نماهای شهری و پارک ها
- صنعت مبلمان
- صنایع سد سازی
- مهارکننده دیوار و بلوک سیمانی برای ایمنی در برابر زلزله
تفاوت سپری و نبشی
گفتیم سپری و نبشی دو پروفیل مهم در صنعت هستند که بسیار به یکدیگر شباهت دارند. تا حدی هم به این شباهت ها پرداختیم. اما از حیث تفاوت میتوانیم به سه مورد زیر اشاره کنیم:
اولین تفاوت مربوط به ظاهر این دو پروفیل میباشد. همانطور که اشراه کردیم سپری ها به شکل t هستند در صورتی که شکل ظاهری نبشی به حرف L شبیه است
تفاوت بعدی بازهم به ظاهرآنها برمیگردد. مقطع سپری طبق یک استاندارد ثابت تولید میگردد اما در نبشی چنین نیست. نبشی ها بال های متساوی یا نا متساوی دارند. همچنین میتوان گفت که به طور معمول ارتفاع بال سپری بیشتر از نبشی میباشد. مگر در حالت های استثنایی. از طرفی شکل نبشی ها باعث شده که از یک سمت متصل شوند. در صورتی که در سپری چنین مسئله ای برای اتصالات مطرح نیست.
آخرین تفاوت مربوط به خاصیت خمش پذیری ست. این ویژگی در سپری ها کمتر از نبشی ست. پس وقتی به دنبال کاربردی از پوفیل هستید که با خمش بیشتر سر و کار دارد پیشنهاد میکنیم نبشی را انتخاب کنید.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم به همه ی زوایای پروفیل سپری بپردازیم. هرچه شناخت کامل تری از آهن آلات داشته باشید به بهبود سازه و بالا رفتن کیفیت نهایی کار شما می انجامد. نکته مهم دیگر این است که کیفیت سپری هایی که خریداری میکنید در طول عمر مفید سازه اهمیت بسزایی دارد. پس مهم است که تمامی آهن آلات مورد نیاز خود را از معتبر ترین مراکز خریداری نمایید. به همین منظور سایت فولادکاوه افتخار این را دارد که با کیفیت ترین آهن آلات را با مشاوره خرید به شما ارائه نماید. در صورت وجود هرگونه سوال یا ابهام میتوانید با مشاوران ما در فولاد کاوه تماس حاصل فرمایید.