تسمه فلزی چیست و چه کاربردی دارد؟
تسمه فلزی چیست؟
تسمه، فلزی با ضخامت کم و طول و عرض زیاد است که بنا به نیاز، در انواع برش ها تهیه میگردد. مهم ترین فایده تسمه این است که ضریب امنیت را بالا میبرد پس باعث میشود هزینه های پروژه کمتر شود. همچنین مقاومتی که دارد باعث میشود، وزن بسیاری را تحمل کند. از طرفی نازک بودن تسمه ها باعث شده در بسیاری از مصارف حساس که به دقت های میلی متری نیاز است به سراغشان برویم. مجموع این ویژگی های مفید و خاص باعث شده است که برای ساخت دوچرخه تا کابل برق از تسمه استفاده کنیم.
برای آشنا شدن با انواع تسمه های فلزی، تفاوت ها و کاربردشان در ادامه این مقاله همراه ما باشید.
انواع تسمه
گفتیم تسمه ها کاربرد های متفاوتی را در انواع صنایع بر عهده دارند پس طبیعی ست که به شکل های مختلف و حتی جنس های متفاوت تهیه شوند. ما در این بخش از مقاله انواع تسمه را از دو جهت بررسی کرده ایم
- انواع تسمه بر اساس شیوه ساخت و تولید
- انواع تسمه بر اساس جنس فلز
انواع تسمه بر اساس نحوه ساخت
تسمه ترانس: در بین دیگر انواع تسمه ها، تسمه ترانس مهمترین است چرا که برای مصارف دقیق و میلی متری استفاده میشود. پس نحوه ساخت دقیق تری را میطلبد. برای تولید تسمه ترانس از تسمه های فابریک یا ماشین کاری استفاده میکنند.
تسمه نوردی: در دیگر مقالات فولاد کاوه با روش نورد گرم و نورد سرد آشنا شدیم. این نوع تسمه ها یکی از پر کاربردترین تسمه ها به شمار میآیند و از فولاد قراضه یا آهن بازیافتی تولید میشوند. به همین دلیل در جایی که کیفیت تسمه و مقاومت حرف اول را میزند کاربرد چندانی ندارند. اما قیمت پایین تری دارند.
تسمه فابریک: در این روش از شمش آهن به جای آهن بازیافتی و فولاد قراضه استفاده شده و به همین علت نسبت به تسمه نوردی ها کیفیت بالاتری دارند. تسمه فابریک را هم به شیوه نورد گرم و سرد میتوان تولید کرد. فقط تفاوت در کیفیت آهن استفاده شده است که کاربرد و البته قیمت را تا حدی متفاوت میکند.
تسمه ماشین کاری: در آخر میرسیم به مهمترین نوع تسمه، یعنی تسمه ماشین کاری. روش تولید تسمه ماشین کاری پیچیده تر است و همین پروسه سبب شده که از کیفیت بالایی برخوردار باشد. برای تولید تسمه ماشین کاری ابتدا ورق آهن به اندازه مد نظر برش داده میشود و بعد از آن توسط دستگاه، پرس و اتو کشی میشود تا به ضخامت حداقلی و طبق استاندارد لازم برسد. بعد از آن هم برای آخرین مرحله غلتک از روی تسمه رد میشود. با وجود گذراندن همه ی این مراحل طبیعی ست که بیشترین قیمت مختص تسمه ماشین کاری باشد.
تقسیم بندی تسمه ها بر اساس نوع فلز
تسمه استیل: ضخامت تسمه های استیل کم است ولی با این وجود استحکام بالا و همینطور خاصیت غیر مغناطیسی دارند. پس طبیعی ست که با وجود همه ی این ویژگی ها، در صنایع مختلف بسیار پر کاربرد و محبوب باشند. از جمله این کاربرد ها میتوان به تولید دستگاه های برش در صنعت اشاره کرد. همچنین برای تولید ملزومات پزشکی و وسایل برنده و چاقو های جراحی نیز کاربرد دارند.
ساخت انواع لوله ها و کابل های برق و نلفن نیز از دیگر کاربرد های تسمه استیل میباشد.
تسمه آلمینیوم: آلمینیوم از جمله فلزات در دسترس و محبوب است. هم برای قیمت کمی که دارد و هم به علت پایین بودن چگالی و وزن سبک آن. برای تولید بسیاری از تسمه ها از این فلز استفاده میشود. مخصوصا وقتی مشتری به تسمه با قیمت پایین لازم دارد به سراغ تسمه آلمینیومی میرود.
تسمه برنجی: تسمه های برنجی شکل پذیری بالایی دارند و در سایز های متفاوت ریخته گری میشوند. تسمه برنجی معمولا به روش فابریک تهیه شده و علاوه بر کاربرد های صنعتی در هنرهای تجسمی هم استفاده های تزیینی دارد.
تسمه آلیاژی: تسمه های آلیاژی را با کمک ورق های ساخت کارخانه ها تولید میکنند. تسمه فنر هم نوع دیگری از تسمه آلیاژ است. به روش ماشین کاری بعد از رول کردن و صاف کردن ورق های آلیاژی میتوان تسمه الیاژی تولید کرد. البته میتوان همین آلیاژ را به روش نورد گرم و سرد نیز تولید کرد که در این صورت تفاوت در کاربرد ایجاد میشود. با کمک نوار های تسمه فلزی بارهای سنگینی مثل چوب، شیشه و یا فلزات دیگر بسته بندی و حمل میشود.
تسمه های فلزی چه کاربردی در صنایع دارند؟
تا اینجا با انواع مختلف تسمه آشنا شدیم. و گفتیم که تسمه ها یکی از پرکاربرد ترین فلز ها هستند.
شاید برای شما جالب باشد که بدانید هنرمندان هنر های تجسمی با استفاده از تسمه های فلزی به تولید آثار هنری میپردازند. بسیاری از این آثار در دسته بندی هنر مفهومی و هنر مدرن جا میگیرد و در سراسر جهان طرفداران بسیاری دارد.
اما تسمه بیشتر از این ها با زندگی روزمره ی ما عجین است. برای مثال بسیاری از لوازم آشپزخانه مثل هود و یخچال و ماشین های لباس شویی و ظرف شویی و… در ساختشان از تسمه استفاده های زیادی شده است.
در صنعت هم شاهد یکی دیگر از مصارف بسیار زیاد تسمه، یعنی گریتینگ هستیم. گریتینگ با پانچ کردن تعدادی تسمه و متصل نمودن آن ها به هم حاصل میشود و در بسیاری از صنایع مثل پتروشیمی ها و معادن مختلف کاربرد دارد.
از دیگر مصارف تسمه میتوان به موارد زیر اشاره کرد
- باربری و بسته بندی محصولاتی مثل شیشه و چوب و فلزات
- ساخت گارد ریل
- در صنایع ساختمانی؛ مثل ساخت حفاظ، نرده و پله و …
- تیرچه فلزی خود ایستا و سایر سازه های فلزی
- پوشش پله ها و کف پوش های کارخانه ها و ساختمان ها
- ساخت مقاطع باز
- ساخت رادیاتور
- ساخت دوچرخه
- تولید در و پنجره
- کابل برق و ترانزیستور و ..
برای انتخاب و خرید تسمه به چه نکاتی توجه کنیم؟
قبل از خرید تسمه به کاربردی که مد نظرتان است آگاهی داشته باشید تا بتوانید تسمه مناسب خودتان را انتخاب و خریداری کنید.
بعد از آن به نکات زیر دقت کنید.
- نوع جنس تسمه فلزی و کیفیت آن
- آگاهی از نحوه تولید
- دقت به مشخصات ظاهری تسمه فلزی
آخرین و مهمترین نکته در خرید تسمه های فلزی اعتبار کارخانه و فروشنده میباشد. با خرید از فولاد کاوه و همچنین استفاده رایگان از مشاوره های ما میتوانید بهترین خرید با مناسب ترین قیمت را داشته باشید.