انواع ورق‌های فلزی

ورق آهنی چیست؟

پاسخ به این سوال درون خود این عبارت است. ورق آهنی همانطور که از اسمش پیداست با ضخامت کم و سطح مقطع عریض تولید میگردد. به صورتی که شکل یک ورقه را داشته باشد. این سری آهن آلات ورقه ای شکل در دو مدل شیت و پلیت ارائه میشوند.

اگر کمی به اطرافتان دقت کنید مورد های بسیاری را میبینید که از ورق فولادی استفاده شده است. چراکه این ورق های آهنی در صنایع مختلف بسیارمهم و پر کاربرد میباشند.

گفتن این نکته خالی از لطف نیست که ورق آهنی انواع مختلفی دارد و با متریال مختلفی تولید میکردد منتهی نزد عموم بیشتر به اسم ورق فولادی شناخته میشود.

در ادامه این مقاله با کاربرد و نحوه ی ساخت و مهمترین انواع ورق فولادی بیشتر آشنا میشویم. با ما همراه باشید.

 

ورق آهنی چگونه ساخته میشود؟

برای ساخت ورق آهنی با توجه به اینکه با چه نوع و چه جنسی از آن رو به رو باشیم روش های ساخت متفاوتی وجود دارد. اما متداول ترین روش برای ساخت ورق فولادی همان شیوه نورد سرد و نورد گرم است.

روش ساخت ورق فلزی با فرایند نورد گرم

روش نورد گرم همانطور که از اسمش پیداست با استفاده از حرارت است که محصول نهایی را تهیه میکند. ابتدا شمش فولادی را در دمای ۱۴۰۰ درجه فارنهایت ذوب میکنیم. سپس فولاد حرارت دیده را درون دستگاه های فشار قرار میدهیم تا به ضخامت دلخواه برسند.

این ضخامت برای تولید شیت و پلیت متفاوت است. شیت ها با ضخامت حدودی ۱۶ اینچی و پلیت ها با ضخامت ۶ میلی متر به بالا تولید میگردند.

روش ساخت ورق فلزی با فرایند نورد سرد

برای اینکه با این روش آشنا شوید لازم است بدانید که این دستگاه از دو غلتک اصلی و ۴ غلتک پشتیبان ساخته شده است. ابتدا شمش فولادی تحت فشار و کشش قرار گرفته و سپس با عبور از غلتک های اصلی فرم میگیرد. چنیدن بار از غلتک ها عبور میکند تا بالاخره و به مرور به ضخامت دلخواه نزدیک میشود. غلتک های پشتیبان کمک میکنند که غلتک های اصلی نگهداری شوند و در طی فرایند ساخته شدن ورق فولادی خم نشوند. فاصله ی بین دو غلتک در ابتدای روند زیاد و بعد در ادامه کم و کمتر میگردد.

ممکن است سطح ورق تولید شده با ناهمواری هایی مواجه باشد که این ایرادات رفع میشوند. بعد از اینکه ورق فلزی ما آماده شد برش داده شده و با کمک تسمه های فلزی بسته بندی میگردد.

ورق فلزی

انواع ورق فلزی

گفتیم ورق های فلزی انواع مختلفی دارند که در صنایع مختلف به کار می آیند. تقسیم بندی آنها هم میتواند بر اساس جنس و هم بر اساس نحوه ی ساخت یا ویژگی خاص شان باشد. اما از آنجایی که هدف ما از این مقاله آشنایی حداکثری شما انواع ورق فولادی ست بخشی از ورق های فولادی ای را به اختصار برای شما شرح داده ایم که از مهم ترین و پرکاربرد ترین انواع ورق فولادی میباشند.

ورق فلزی گالوانیزه

ورق گالوانیزه یا ورق سفید به علت اینکه با زینک اکساید پوشیده شده است کمک میکند که ورق نسبت به عوامل محیطی بسیار مقاوم باشد.

ورق رنگی

ورق رنگی در واقع همان ورق گالوانیزه است به علاوه ی یک رنگ که به افزایش مقاومت آن کمک میکند. این پوشش رنگی ضخامتی نزدیک به ۰.۲ تا ۰.۷ میلی متر دارد. علاوه بر کاربرد های زیبایی شناسانه کمک میکند که مقاومت نسبت به خوردگی افزایش یابد و در نهایت طول عمر کلی فلز بیشتر گردد.

ورق سیاه

پر کاربرد ترین و مهمترین ورق فلزی ورق سیاه است. این مدل که با روش نورد گرم تولید میشود یک لایه اکسید پوشیده شده و به همین علت ورق سیاه نام گرفته است. از ورق سیاه برای تولید سایر ورق ها استفاده میشود.

ورق استنلس استیل

ورق استنلس استیل از سه آلیاژ نیکل، کروم و آهن تشکیل شده است و با سایر ورق های فلزی تفاوت هایی میکند. من جمله اینکه به علت ترکیب آلیاژی خاصش ضد زنگ و خوردگی ست. به علت همین ویژگی هم از محبوبیت بالا و قیمت بالاتری برخوردار میباشد. این ورق را به اختصار ورق استیل مینامند. و در تولید لوازم خانگی کاربرد بسیاری دارد.

ورق روغنی

ورق روغنی یا همان ورق فولادی سرد حاصل عملیات نورد سرد است. به این ترتیب که ورق سیاه ضخیم را وارد غلتک های نورد سرد میکنند و پس از آنکه به ضخامت مورد نظر رسیدند آن را روغن کاری میکنند. هدف از روغنکاری ورق چیست؟ این کار موجب میشود که مقاومت فولاد نسبت به شرایط محیطی بالا رفته و خاصیت ضد زنگ پیدا کند.

ورق اسید شویی شده

باز هم با استفاده از ورق سیاه است که یک مدل ورق دیگر ساخته میشود. گفتیم ورق سیاه با یک لایه اکسید پوشیده شده و لکه های بسیاری دارد. برای از بین بردن این اکسید ها و لکه ها از شست شو با اسید استفاده میشود. بیشترین کاربرد این ورق ها در صنایع پتروشیمی و اتوموبیل سازی میباشد.

ورق قلع اندود یا تین پلیت

نحوه تهیه ی ورق قلع اندود هم بسیار به فرایند تولید ورق روغنی شبیه است. در این مدل هم از روش نورد سرد استفاده میشود تا ورقه به ضخامت دلخواه برسد اما به جای روغن کاری این بار با روکشی از قلع آن را میپوشانیم. البته همیشه این پایان کار نیست. گاهی برای افزایش مقاومت و تولید ورقه با کیفیت بالا یک روکش کروم هم اضافه میشود. بیشتر کاربرد ورق های قلع اندود در بسته بندی صنابع غذایی و دارویی ست به همین جهت هم با ضخامت بسیار پایین و سه درجه سختی کم، متوسط و زیاد تولید میگردد.

ورق آجدار

از پر کاربردی ورق آجدار همین بس که همه تان آن را دیده اید. کف قطار و اتوبوس و مترو گرفته تا کف آسانسور. علت این نام گذاری هم مشخصا به خاطر آج های طراحی شده روی ورق است. لاز به ذکر است که ورق های آجدار به جنس های مختلفی تولید میشوند مثل آهن، استیل، آلمینیوم، گالوانیزه و …

نیازی که باعث شد ورق های آجدار تولید و در حجم انبوه استفاده شوند این بود که آجها مانع از لغزندگی بیش از اندازه ورقه ها میباشند. همچنین از آنجایی که در معرض رفت آمد بسیار میباشند لازم است که از کیفیت بالایی برخوردار باشند.

 

ورق فلزی فولاد کاوه

 

کاربرد ورق فولادی

در بخش قبلی با مهم ترین انواع ورقه های فولادی آشنا شدیم. همین آشنایی کوتاه هم نشان میدهد که وسعت کاربرد ورقه ها به چه میزان است. تقریبا میتوان گفت در هر صنعت کوچک و بزرگی به ورقه های فولادی نیاز پیدا میکنیم. بخش بسیار کوچکی از این کاربرد ها را در ادامه برای شما می آوریم:

  • صنعت خودرو سازی
  • تولید لوازم خانگی
  • صنعت ساختمان شامل در و پنجره و انواع پروفیل ها
  • کابیت سازی
  • تولید قطعات صنعتی
  • ساخت نمای ساختمان
  • استفاده در حمل و نقل عمومی
  • صنعت کشتی سازی

 

سخن پایانی

از آنجایی که انواع ورق های فولادی بسیار زیاد و متنوع میباشد با گستره قیمتی متنوعی نیز رو به رو هستیم. هر ورق با توجه به متریال تشکیل دهنده و ضخامت و کاربرد آن قیمت گذاری میشود. از آنجایی که قیمت آهن آلات روزانه محاسبه و اعلام میشود شما عزیزان میتوانید با محاسبه وزن محصول مورد نظرتان در سایت فولادکاوه به سادگی قیمت روز را به دست آورید.

از طرفی بهتر است که برای خرید ورق فولادی به همه ی مواردی که در این مقاله اشاره شد، مسلط باشید. چرا که با فقط با شناخت بهتر است که یک خرید خوب صورت میگیرد. همچنین میتوانید از طریق مشاوره با کارشناسان فولاد کاوه با توجه به نیازی که دارید بهترین و با کیفیت ترین ورق فولادی را انتخاب و خریداری نمایید.