ورق گالوانیزه چیست؟

در معرفی ورقهای فولادی به نوعی از ورق اشاره کردیم به اسم ورق گالوانیزه. این ورق از جمله پر فروش ترین و پر کاربردترین ورق های فلزی ست که در بازار میبینم.پس به همین جهت اینبار در وبلاگ فولادکاوه تلاش کردیم که ورق گالوانیزه را با همه ی جزئیاتش به شما علاقه مندان بشناسانیم.

ورق گالوانیزه چیست؟

گالوانیزه کردن یک ورق فولادی هدفی ست که برای افزایش طول عمر ورق اتخاذ میکنیم. از آنجایی که ورقه های فولادی در تماس مستقیم با محیط پیرامون قرار دارند و به سادگی اکسید میشوند یکی از بهترین روش ها استفاده از فلز روی است. و اینگونه است که ورق گالوانیزه ساخته میشود. به همین سادگی: روی ورق فولادی لایه ای از فلز روی قرار داده میشود.

ویژگی های ورق گالوانیزه

در بین تمامی ورق های ضد خوردگی ورق گالوانیزه بازهم خاصیت های چشمگیر و منحصر به فرد خودش را دارد برای مثال میتوانیم به این مورد اشاره کنیم که تقریبا طول عمر آن ۵۰ سال بیشتر از سایر ورقهای فولادی ست. و این تنها فواید گالوانیزه ها نیست. از دیگر موارد میتوان به نکات زیر اشاره کرد:

  • جوشکاری این ورق ها بسیار ساده است
  • به سادگی تمیز میشوند
  • ورق های گالونیزه قابلیت انعطاف و شکل پذیری بالایی دارند
  • هزینه نگه داری از ورق گالوانیزه پایین است.
  • این ورق ها عمر بالایی ( بیشتر از ۷۰ سال) دارند و در صورت خرابی به سادگی قابل تعمیر شدن میباشند
  • هزینه تولید ورق گالوانیزه به نسبت سایر ورق های مقاوم به خوردگی بسیار پایین تر است
  • این ورق ها را میتوان رنگ کرد و با این روش طول عمر و مقاومت ورق هم بالاتر میرود.

 

ورق گالوانیزه

 

کاربرد های ورق گالوانیزه

گفتیم که ورق گالوانیزه مصارف بسیار زیادی دارد. در همان ابتدا این را هم بگوییم که از این ورق در ساخت سایر محصولات نیز استفاده میکنند. مثلا لوله ها و پروفیل های گالوانیزه را از این ورق تولید میکنند. سایر کاربرد های آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد

  1. در ساخت سقف های سوله
  2. ساخت انواع مخازن و تانکر ها
  3. تابلو های برق صنعتی و شهری
  4. ساخت وسایل آشپز خانه مثل یخچال و ماشین ظرفشویی، لباس شویی و …
  5. بدنه اتوموبیل ها
  6. در بخش های مختلف ساختمان سازی

معایب ورق گالوانیزه

اگرچه ورق های گالوانیزه دارای قابلیت شکل پذیری و انعطاف بالایی هستند و همچنین به سادگی جوشکاری میشوند، اما همین جوش کاری موجب میگردد که در برخورد حرارت و گالوانیزه، گازی سمی ایجاد گردد که تنفس آن موجب خطرات ریوی برای انسان میگردد. پس حتما هنگام جوشکاری باید از ماسک های مخصوص استفاده کرد. مورد دیگری که کمتر میتوان به عنوان عیب آنرا در نظر گرفت این است که تشخیص کیفیت ورق گالوانیزه کار دشواری ست. به همین جهت توصیه میکنیم که ورق های صاف و صیقلی را انتخاب کنید و از مراکز معتبر فروش آهن آلات خرید خود را ثبت کنید.

 

ورق گالوانیزه

 

روش های ساخت ورق گالوانیزه

برای رسیدن به یک ورق گالوانیزه دو روش متفاوت وجود دارد. هرکدام از این روش ها باعث به وجود آمدن خواصی در ورق گالوانیزه میشود. پس مهم است که هر دو روش را بشناسیم و متناسب با آن ورق مورد نیاز خود را انتخاب کنیم.

گالوانیزاسیون با روش حرارتی

در این روش ورق فولادی را در مخزنی از فلز روی فرو میکنند. “روی” سراسر ورق فولادی را میپوشاند و در واقع بخشی از فلز میشود. با توجه به ابنکه این لایه “روی” چه حجم و ضخامتی داشته باشد عمر ورق گالوانیزه متفاوت میشود. میتوان گفت که در بهترین حالت ورق گالوانیزه ی ما تا کمی بیش از هفتاد سال عمر میکند. البته عمر مفید اغلب گالوانیزه ها ۲۰ الی ۳۰ سال است و این در حالتی ست که ورق در شرایط پیچیده ای نظیر آب شور دریا قرار نگرفته باشد.

روش الکتروپلات یا الکتروگالوانیزه

همانطور که از اسمش مشخص است در این روش با برق سر و کار داریم. به این صورت که محلول فلز سولفات روی یا سیانید را با کمک الکتریسیته به ورق فولادی اعمال میکنند. در این روش ضخامت روی کمتر بوده و عمر ورق گالوانیزبه نسبت روش گرم کمتر است. اما نکته اینجاست که همین ضخامت را میتوان به طور دقیق اندازه گیری و کنترل کرد. همچنین از آنجایی که در الکتروگالوانیزه، ورق همچنان براقی، ظرافت و شفافیت خود را حفظ کرده است میتوان با اضافه کردن لایه رنگی مقاومت آنرا بالاتر هم برد. ورق به کار برده شده در بدنه اتوموبیل ها از همین الکتروپلات هاست.

 

 چرا ورق گالوانیزه؟

در بین ورقه های فولادی ضد زنگ، ورق گالوانیزه به چند دلیل از اهمیت بالایی برخورد دار است. یکی از این موارد که قبلا هم به آن اشاره کردیم طول عمر طولانی به نسبت سایر ورق های ضد زنگ است. اما موارد دیگری هم در این لیست به چشم میخورد. برای مثال بازرسی این ورق ها بسیار ساده است و با چشم امکان پذیر است. به همین جهت زمانی که به بازرسی خط تولیدی میرویم که از ورق گالوانیزه در آن استفاده شده به سادگی متوجه عیوب میشویم و آن را رفع میکنیم. از طرفی ورق های گالوانیزه مطابق با استاندارد های بالای جهانی تولید میشوند و قابل اطمینان هستند. مهمترین نکته در استفاده از ورق های گالوانیزه این است که در منابع صرفه جویی میشود. در  روش گرم تولید ورق گالوانیزه بارها و بارها میتوان از همان مذاب برای گالوانیزاسیون ورق های فولادی استفاده کرد و از آنجایی که روی کاملا به فولاد میچسبد علاوه بر خاصیت ضد زنگی باعث میشود که تعمیر، نگهداری و طول عمر فولاد بالا برود.

ورق گالوانیزه

کوتینگ ورق گالوانیزه به چه معناست؟

ممکن است هنگامی که در رابطه با ورق گالوانیزه تحقیق میکنید کلمه کوتینگ به چشمتان آمده باشد اما معنی آن را ندانسته باشید. کوتینگ در واقع به قطر لایه ی “روی” قرار گرفته شده بر فولاد اشاره دارد. هرچه این “روی” قطور تر باشد مقاومت بالاتر اما رنگ پذیری کمتر است. درصد کوتینگ به کار رفته شده در ورق های گالوانیزه کشورهای مختلف جهان متفاوت است برای مثال در ژاپن کوتینگ ۱۷۵ درصدی و حتی بیشتر تولید میشود در صورتی که گالوانیزه های چینی نمره کوتینگ کمتری- بین ۱۰۰ تا ۱۲۵- درصد دارند.

سخن پایانی

پیشنهاد میکنیم با توجه به اهمیت موضوع ورق گالانیزه قبل از خرید آن همه نکات بالا را در نظر گرفته و با توجه حیطه ی مصرفی خود بهترین خرید را داشته باشید. این نکته را در نظر بگیرید که اگرچه ورق گالوانیزه خاصیت ضد خوردگی دارد اما در صورتی که قرار است در کنار اسید قرار بگیرد عمر مفید آن بسیار کاهش میابد. پس بهتر است که فولاد ضد زنگ را در چنین مواردی جایگزین ورق گالوانیزه کنید. همچنین برای مشاوره بیشتر در خصوص خرید هرگونه آهن آلات میتوانید با مشاوران ما در فولادکاوه تماس حاصل فرمایید.