لوله درز مستقیم

در مقاله قبل به طور مفصل به لوله های بدون درز و کاربردشان در صنعت پرداختیم. در این مقاله سعی داریم سراغ لوله های درز دار برویم. لوله های درز دار هم به دو گروه تقسیم میشوند.
لوله درز مستقیم
لوله اسپیرال

در ادامه ی این مطلب به طور کامل به همه ی زوایای لوله درز مستقیم میپردازیم. با ما همراه باشید.

لوله درز مستقیم چیست؟

لوله درز مستقیم به لوله ای میگویند که در بدنه ی خود دارای محلی برای اتصال میباشد. نام دیگر این لوله ها، لوله درز مستقیم جوشی یا لوله درز جوش است. پس طبیعی ست که نوع و جنس فلزی که برای این لوله ها به کار میرود باید برای جوشکاری مناسب باشد. چرا که در تمام بدنه لوله، رد جوش کاری مشهود است. در ادامه این مبحث به نحوه تولید لوله های درز مستقیم و کاربردشان در صنایع میپردازیم.

لوله درز جوش

 

لوله درز مستقیم چگونه ساخته میشود؟

لوله درز مستقیم جوشی به نسبت لوله های بدون درز روش ساخت ساده تر و قیمت تمام شده کمتری دارد. به همین جهت هم بیشتر عرضه میگردد. اولین مرحله برای ساخت لوله های درز مستقیم آن است که ورق فولادی از کارخانه وارد شود. بعد با توجه به اینکه چه سایز لوله ای مد نظر است ورق های فولادی برش داده میشوند.
برای اینکه ورقه های فولادی حالت لوله را بگیرند از میان غلتک ها عبور میکنند.
حالا نوبت این است که با کمک دستگاه این لوله ها به یکدیگر جوش داده شوند. در سر تا سر طول لوله اثر جوشکاری را میبنیم. البته این نکته قابل ذکر است که از این روش برای تولید لوله های کوچک استفاده میشود. معمولا هم مصارف این نوع لوله ها در ساختمان سازی ست.

 

اما برای تولید لوله های بزرگ درز مستقیم از چه روشی استفاده میکنیم؟

در این روش ابتدا ورق فولادی از فورمینگ عبور داده میشود. سپس برش لوله بعد از اینکه ورق فرم گرفت و خنک شد صورت میپذیرد. در لوله های بسیار بزرگ برای اینکه از سطح لوله اطمینان حاصل شود از ورق مارپیچ و جوش مارپیچ استفاده میکنیم.
گاهی پس از اینکه لوله های درز جوش آماده شدند با روش هایی کمک میکنند که محل درز جوش ناپیدا باشد. این روش عملیات کششی سرد یا گرم است و هدف آن بالا بردن زیبایی برای نمود بیرونی کار است.
در این مرحله مشخصات و استاندارد لوله روی آن درج میشود سپس لوله ها را در اندازه های ۶ متری برش میدهند. در نهایت هم دو سر لوله تراش خورده و عملیات کونیک صورت میگیرد.
یک سری از لوله های درزجوش بعد از پایان کار آماده سازی مورد آزمایش قرار میگیرند و در صورت قبول شدن در تست های مختلف و دریافت استاندارد لازم بسته بندی و انبار میشوند. گروه دیگری از لوله ها که مورد آزمایش قرار نمیگیرند در مصارف متفاوت دیگری به کار می آیند.

 

آزمایش لوله های درزدار

گفتیم بعد از اینکه لوله درز دار ساخته شد به منظور اینکه کارایی آن چک شود مورد آزمایش قرار میگیرد.
این آزمایش به این صورت است که آب با فشار بسیار زیاد از درون لوله گذر میکند.
البته از انجام این آزمایش علاوه بر نشان دادن نشتی و سوراخ در سطح لوله یک هدف ثانویه هم داریم. وقتی آب با شدت از میان لوله گذر میکند هرچه براده و ذراتی که حین جوشکاری ممکن است درون لوله مانده باشند از آن خارج میگردند.

 

استاندارد لوله های درزجوش

وقتی صحبت از آهن آلات در میان باشد بحث استاندارد حیاتی ترین مسئله میشود. اگر هر قطعه فولادی حتی کمی از استاندارد مورد نظر تخطی کنند موجب ضرر و زیان های جبران ناپذیر میشود. تصور کنید یک نشتی کوچک در یک لوله حامل نفت و گاز تا چه میزان میتواند ضرر های جانی و مالی برای افراد و منابع داشته باشد. به منظور رعایت استاندارد هاست که همواره قبل از اینکه لوله های تولید شده را وارد بازار کنند مورد آزمایش قرار میدهند. در ادامه استاندارد های لوله درز مستقیم را ارائه کرده ایم:

Din2440
DIN2394-1
BS 1387
APL -5L
Bs 1139

کاربرد لوله های درز مستقیم

لوله هایی درز ستقیم یا درز جوش در صنایع مختلف کاربرد های بسیار زیادی دارند. از آنجایی که قیمت تمام شده لوله های درزدار ( چه لول اسپیرال و چه لوله ی درز جوش) به نسبت لوله بدون درز کمتر است، در جایی که ضرورتی برای استفاده از لوله مانیسمان وجود نداشته باشد از لوله های درز دار استفاده میشود.
بیشتر کاربرد این لوله ها در جا به جایی آب است. نمونه های دیگری که میشود اشاره کرد به شرح زیر میباشد:
لوله های شوفاژ
لوله های انتقال دهنده آب
سیستم های آبیاری قطره ای
تاسیسات ساختمانی
لوله های گاز ( دقیق ترین و بهترین نوع لوله های درزجوش در این مورد به کار گرفته میشود.)
سایر مصارف صنعتی
نوعی از لوله های درزمستقیم که مورد آزمایش قرار نمیگیرند کارایی متفاوتی دارند. جنس آنها هم معمولا متفاوت است و ضخامت پایین تری دارند.
موارد استفاده آنها درادامه آمده است:
آهنگری
ساخت سازه های فلزی
داربست
به طور کلی میتوان گفت از لوله های درزجوش آزمایش نشده، در مواردی که نیاز به انتقال ماده ای نباشد، مورد استفاده قرار میگیرند.

 

لوله درز جوش

 

قیمت لوله های درزجوش به چه عواملی وابسته است؟

قیمت این لوله ها متناسب با ضخامت و جنس فولاد به کار برده شده محاسبه می گردد. لوله های درزجوشی که برای انتقال گاز به کار میروند بیشترین ضخامت و بالاترین حد استاندارد را دارند. پس طبیعتا از گران ترین لوله های درزدار به حساب می آیند. این درجه از کیفیت و ضخامت به علت بالا بردن ایمنی ست چرا که هرچه ضخامت لوله بیشتر باشد مقاومتش در برابر خوردگی بالاتر میرود و عمر مفید بیشتری دارد. البته گاهی برای لوله های شوفاژهم از استانداردی مشابه لوله های انتقال گاز استفاده میشود. از ارزان ترین مدل های لوله درز مستقیم هم میتوان به آن دسته از لوله هایی که مورد آزمایش قرار نمیگیرند اشاره کرد.
سایر عوامل قیمت گذاری برای لوله درز مستقیم شبیه دیگر آهن آلات میباشد. یعنی قیمت جهانی آهن، قیمت ارز، تعرفه گمرکی و سایر عوامل تاثیرگذار در عرضه و تقاضای فلزات.

 

سخن پایانی

هر دو گروه لوله های بدون درز و درز دار از اهمیت بالایی در صنایع مختلف بهره مند هستند. شناخت بیشتر لوله ها، تفاوت ها و کاربردهای متفاوتی که دارند کمک میکند بهترین انتخاب را داشته باشیم. در ایران کارخانه جات بسیاری با کیفیت های متفاوت به تولید لوله های درزجوش میپردازند. شما عزیزان میتوانید با دریافت مشاوره رایگان در خصوص خرید هر گونه لوله با مشاورن ما در فولادکاوه تماس حاصل فرمایید و یا با ثبت سفارش از کیفیت و اصالت کالای دریافتی خود نهایت اطمینان را کسب کنید.